Депутати пропонують штрафувати за булінг у школах

У парламенті зареєстрований законопроект щодо протидії булінгу в закладах освіти.

Автори проекту закону зазначають, що завданням документа є визначення на законодавчому рівні явища булінгу, шляхів протидії цьому явищу, захисту прав дітей, а також інших осіб, які працюють у закладах освіти.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, доповнивши Кодекс новою статтею, якою встановлюється відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічними працівниками або керівниками закладів освіти, у вигляді накладення штрафу від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян залежно від виду вчиненого правопорушення.

Змінами до закону «Про освіту» вводиться визначення терміну «булінг», як моральне, або фізичне насильство, агресія, у будь-якій формі, або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення.

Окрім того, змінами до статті 73 закону «Про освіту», Освітньому омбудсмену надається право здійснювати перевірку заяв про випадки булінгу в закладі освіти, своєчасність заходів реагування на такі випадки з боку педагогічних працівників та керівництва закладу освіти тощо.

За визначенням авторів законопроекту,ухвалення зазначених змін до законодавства дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу, що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей та дорослих, створення безпечного освітнього середовища, а також підвищення ступеню зосередженості дітей на навчанні.

За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 16.07.2018

Кiлькiсть переглядiв: 0